Νίκος Ζάππας – Πρεμιέρα στον Ιστορικό “Σύλλογο Ωφελίμων Βιβλίων” υπό την Αιγίδα του ECI.
Σε μια «ζεστή» εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, η προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης του Νίκου Ζάππα “Ένας έφηβος στην κατοχή”, που φέρει την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων (ΣΕΒ) της Ακαδημίας Αθηνών φίλοι, συγγενείς, και φυσικά ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος της πόλης , τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Μερικές από αυτές ήταν η παρουσία της νομικού, πολιτικού και Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Άννας Ψαρούδας Μπενάκη, αλλά και του ακαδημαϊκού και Αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανου Δ. Ήμελλου.
Η ταινία επικεντρώνεται στην Αθήνα της Κατοχής, όπως αυτή την βιωσε ο τότε έφηβος κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Για την ακρίβεια, μέσα από την ταινία έχουμε την ευκαιρία να δούμε το πως ο γνωστός ακαδημαϊκός του Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ενεργό δράση στην οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων) της οποίας υπήρξε μέλος μέχρι και την ημέρα αποχώρησης των Γερμανών το 1944.
Στην αρχή, ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο του E.C.I και διακεκριμένο ερευνητή κοινωνικών επιστημών, κ. Μπάμπη Τσέκερη. Κατά την διάρκεια ομιλίας του, τόνισε την σημασία τέτοιων έργων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπου οι νεότερες γενιές έχουν την τάση να ξεχνούν το ιστορικό της παρελθόν “Ως E.C.I αγκαλιάζουμε τέτοιες ενέργειες, μέσα από τις οποίες, η σύμπλευση τεχνολογίας και πολιτισμού δίνει στην ιστορία ένα άλλο πρόσωπο, σε μια εποχή που υπάρχει έλλειψη μνήμης.”
Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση. Το πάνελ αποτελούνταν από τον Σωτήρη Ρίζα ( Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών), τον Τάσο Σακελλαρόπουλο (Υπεύθυνος των ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη), τον Χάρη Λαζαρόπουλο (Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ενημέρωσης Β’ ΥΠ.ΕΘ.Α-) και τον σκηνοθέτη της ταινίας κ. Νίκο Ζάππα.
Ο Νίκος Ζάππας μίλησε για την προσωπικότητα και την ιστορία του Επ. Σπηλιωτόπουλου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ του ενώ ο Σωτήρης Ριζάς, ιστορικός και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, σημείωσε ότι η γενιά του Σπηλιωτόπουλου είναι μια γενιά που μολονότι αναγκάστηκε να ωριμάσει βίαια, σφραγίστηκε από δύο χαρακτηριστικά: το ένα ήταν η δύναμη της ελπίδας και το το πνεύμα αισιοδοξίας.
Η Ελλάδα κατά τον Β’.Π.Π. υπήρξε το επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων.Ο συμμαχικός παράγοντας έπαιξε ρόλο, αλλά ο ρόλος αυτός έχει μεγεθυνθεί γιατί η κινητοποίηση από τη μεριά του ΕΑΜ υπήρξε εντυπωσιακή και οπωσδήποτε πιο συστηματική από εκείνη των αστικών οργανώσεων που δεν είχε μαζικές διαστάσεις. Κι όλα αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο του διαρκούς αγώνα δρόμου για την διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης της χώρας, η οποία θα κυριαρχούσε μετά την ήττα των κατακτητών.
Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ανέφερε ότι η ιστορία του Ε.Σπηλιωτόπουλου, δίνει μια άλλη διάσταση στην ιστορία της κατοχής, παρουσιάζοντάς μας την ιστορία ενός νέου αστού, ο οποίος είχε είχε υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι οι μικρές αστικές οργανώσεις διεκδίκησαν όσο και το ΕΑΜ την Εθνική Αντίσταση και ότι η ΠΕΑΝ λειτούργησε τα μεταπολεμικά χρόνια ως ένα είδος συνδέσμου που βοήθησε την προσέγγιση των αστικών δυνάμεων και της Αριστεράς.
Ο Χάρης Λαζαρόπουλος, διευθυντής Ενημέρωσης Β’ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρατήρησε, κλείνοντας την εκδήλωση, ότι τόσο ο Επ. Σπηλιωτόπουλος όσο και το ντοκιμαντέρ του Ζάππα συμβάλλουν στη διερεύνηση των αιτιών του διαχωρισμού των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της εμφυλιακής και της μετεμφυλιακής περιόδου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-ιστορικός ερευνητής Τάσος Τσιπλάκος.
Ένας έφηβος στην Κατοχή
Η ταινία διάρκειας 60 λεπτών βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα της κατοχής. Πρόκειται για μια κρίσιμη ιστορική περίοδο της Ελλάδος. Η κατοχή της χώρας στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς και οι ιδιαίτερες κοινωνικές,πολιτικές συνθήκες της εποχής, έφεραν στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες, προσφέροντας την ευκαιρία ξεκαθαρίσματος παλαιών αλλά και νέων λογαριασμών.
Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, έχοντας το προνόμιο να είναι γιός
του στρατηγού Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου, αξιωματικού με
ιστορικές νίκες, από τη πρώτη γραμμή του μετώπου, και
εκπρόσωπο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου, βιώνει
ως έφηβος την εποποιΐα των πολέμων με την Ιταλία και τη Γερμανία,
το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της εποχής, ενώ
συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος των αντιστασιακών
οργανώσεων ΠΕΑΝ και ΡΑΝ
60 χρόνια μετά, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος θα επιστρατεύσει
τις αναμνήσεις του από την περίοδο αυτή, για να γράψει ένα βιβλίο , με
τίτλο “Ένας έφηβος στην κατοχή.”
Ένας έφηβος στην Κατοχή
του Νίκου Ζάππα
Associate Producer : Τάσος Μπαμπάσης
Co Producer : Δήμητρα Κατσαούνη, Τάσος Μπαμπάσης, Τάσος Τσιπλάκος
Έρευνα : Τάσος Τσιπλάκος
Διεύθυνση φωτογραφίας : Κώστας Κωνσταντινίδης
Ηχοληψία : Πέτρος Σμυρλής
Τεχνικός προϊστάμενος : Γιάννης Βαλασάκος
Σενάριο / Σκηνοθεσία : Νίκος Ζάππας
Υπό την Αιγίδα του ECI (European Communication Institute)
Μια παραγωγή της Pointer Pictures, 2019 – 2020 ®