Title Image

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – ΕΜΠ

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λειτουργεί ως Παραστάτης στο ECI, προσφέροντας υποδομές και διευκολύνσεις. Η υποστήριξη αποτελεί συνέχεια της επιστημονικής συνδρομής που παρείχε το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ (1995-2020), του οποίου η συμβολή περιγράφεται πιο κάτω.

 

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ (CMMT) του ΕΜΠ ιδρύθηκε το 1995, ως άτυπο εργαστήριο – απότοκο των δραματικών αλλαγών στην αλλαγή της χιλιετίας στο πεδίο της Επικοινωνίας, τόσο ως τεχνολογικό, όσο και ως επιστημολογικό θέμα. Με αφετηρία το 1960, η Πληροφορία άρχισε να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως φυσική οντότητα, ενώ η νευροεπιστήμη και οι γνωστικές επιστήμες προσέφεραν νέες πτυχές της Επικοινωνίας, όχι μόνο ως διαδικασία μετάδοσης και λήψης, που εδρεύει στον τομέα της μηχανικής, αλλά και ως αντικείμενο που σχετιζεται με την ηθική και την καθημερινότητα, χωρίς να εξαιρείται το ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Μια επιστημονική ομάδα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου τον Γιώργο Καμπουράκη, σε συνεργασία με τους καθηγητές Λευτέρη Καγιάφα και Βασίλη Λούμο, ξεκίνησαν μια αναζήτηση, ερευνώντας την ίδια την προέλευση της Επικοινωνίας και τις επιπτώσεις της στην πληροφορική, επεκτείνοντας στην επίδρασή της στις Κοινωνικές Επιστήμες. Το εργαστήριο εστίαζε στην Πληροφορία και στις πτυχές και τις εφαρμογές της Οντοφορίας στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας, διάδοσης και διαχείρισης περιεχομένου.

 

Η τεχνολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι ένας εξακολουθητικά ακμάζων τομέας, καθώς η μετάβαση από το χαρτί στα ηλεκτρονικά μέσα και στην εποχή των Δικτύων έχει επηρεάσει τη δημιουργία, τη διάδοση και τη διαχείριση περιεχομένου.

Οι μέθοδοι διείσδυσης μηνυμάτων μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης πληροφοριών στην εποχή των Μεγάλων Δεδομένων, καθώς και η μη γλωσσική επικοινωνία ως δομή ελέγχου, αποτελούν πάντα ερευνητικούς στόχους για τους συνδεδεμένους επιστήμονες του Εργαστηρίου, που είναι πλέον εντεταγμένοι στο Ινστιτούτο.

 

Εκ των επιστημόνων του μη ενεργού πλέον Εργαστηρίου, ο καθ. δρ. Γιώργος Καμπουράκης συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του European Communication Institute.

 

Σχετικά με το Ε.Μ.Π.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) είναι το πιο παλιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στο τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυση του το 1836. Είναι στενά συνδεδεμένο με την πάλη της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Tο 1873 εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα μισοτελειωμένα, ακόμη, κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε «Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο», συντετμημένα EMΠ, προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γ. Aβέρωφ, N. Στουρνάρη, E. Tοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα, το Μέτσοβο, μια μικρή ιστορική πόλη στη βορειοδυτική Ελλάδα, υπήρξε η κοιτίδα πολλών μεγάλων εθνικών ευεργετών.

 

Κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του EMΠ είναι όχι μόνο να κρατήσει με κάθε θυσία τη θέση του, ως διακεκριμένου και στο διεθνή χώρο, από κάθε άποψη, έγκριτου πανεπιστημιακού ιδρύματος της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και να ενισχύει συνεχώς τη θέση αυτή τόσο ως προς την αποστολή του όσο και ως προς όλες τις θεμελιώδεις λειτουργίες του.

 

Tιμώντας αυτή τη διακεκριμένη θέση του και σε εκπλήρωση της εθνικής αποστολής του, το EMΠ:

  • Αναβαθμίζει την εκπαιδευτική και ερευνητική προσφορά του στον ελληνικό και τον περιβάλλοντα ευρασιατικό (και όχι μόνο) χώρο
  • Στηρίζει την αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας με νέες επιστημονικές δράσεις
  • Ενισχύει στην πράξη την ελληνική παρουσία στο διεθνές παραγωγικό γίγνεσθαι

 

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: English (Αγγλικά)