Title Image

Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με Drones (DJL)

Το Εργαστήριο

Η χρήση των Drones γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους κλάδους των Μ.Μ.Ε. ενώ καθημερινά βλέπουμε πολλαπλά παραδείγματα χρήσης τους για δημοσιογραφικούς και ενημερωτικούς σκοπούς. Παρότι η ιδέα της εκμετάλλευσης των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) για την συλλογή πληροφοριών ενημέρωσης αλλά και εικόνων μεγάλης ακτίνας συγκεντρώνει πολλαπλά πλεονεκτήματα, σε πλήθος εφαρμογών, η χρήση τους συνεχίζει να είναι αμφιλεγόμενη, με την κοινωνία να είναι επιφυλακτική κυρίως για τα θέματα ασφάλειας και Ιδιωτικότητας.

Το 2018 το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI) δημιούργησε το «Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με Drones» (DJL – Drone Journalism Lab) με σκοπό την έρευνα, την μελέτη και την παροχή διδακτικού έργου σχετικά με τις τεχνολογίες των ΣμηΕΑ αλλά και τις εφαρμογές και ευκαιρίες που προσφέρουν στην σύγχρονη δημοσιογραφία και την επικοινωνία. Το «Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με Drones» είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που στοχεύει στην εξειδικευμένη διεπιστημονική μελέτη και έρευνα της αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων των ΣμηΕΑ στην Δημοσιογραφία. Υποστηρίζεται από επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό που ανήκει σε πολλαπλές επιστήμες και επαγγελματικές εξειδικεύσεις προκειμένου να προσεγγίσει το αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο γνωστικό υπόβαθρο.

Αποστολή

Η αποστολή του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας με Drones συνοψίζεται στους παρακάτω κύριους άξονες:

  1. Διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας στις τεχνολογίες των ΣμηΕΑ που σχετίζονται με την αξιοποίηση τους στην δημοσιογραφία και την επικοινωνία.
  2. Συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς (δημόσιους, ιδιωτικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς) στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
  3. Παροχή εκπαιδευτικού έργου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των συνεργασιών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας.
  4. Διοργάνωση ενημερωτικών δραστηριοτήτων (ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, εκδηλώσεις κλπ).
  5. Σχεδιασμό και ανάπτυξη εποπτικού και εκπαιδευτικού υλικού (άρθρα, εγχειρίδια, οδηγίες, βιβλία κλπ)

Drone Communication Seminar

Το «Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με Drones», (Drone Journalism Lab) του  Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ΕCI), διοργανώνει το πρώτο « Drone Communication Seminar »  στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δημοσιογράφους, ανθρώπους της ενημέρωσης και της επικοινωνίας  καθώς και σε στελέχη ειδησεογραφικών δικτύων και οργανισμών που ασχολούνται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην σύγχρονη δημοσιογραφία και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν έγκαιρα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI) καθώς και ένα Ειδικό Εκπτωτικό Κουπόνι (voucher) πιστοποιημένης εκπαίδευσης και απόκτησης Άδειας Χειριστή Drones από την ΥΠΑ.

Πληροφορίες για τις προυποθέσεις συμμετοχής, το πρόγραμμα, το κόστος συμμετοχής καθώς και τις αναλυτικες εκπτώσεις για την πιστοποιημένη εκπαίδευση και απόκτηση Άδειας Χειριστή Drones από την ΥΠΑ θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Δραστηριότητες

Στις 7 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η 1η Ημερίδα «Drone Journalism Workshop» με Θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism». Συνδιοργανωτές ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ η Ημερίδα είχε την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Την ημερίδα παρακολούθησαν σε δημοσιογράφοι, επαγγελματίες της ενημέρωσης & επικοινωνίας αλλά και πολίτες που ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρέχει η αξιοποίηση των Drones στην ενημέρωση και την δημοσιογραφία.

Επκοινωνία

Διευθυντής: Παναγιώτης Αποσπόρης, MScCS, CPL, UAV-C, PRINCE2, PhD (c)

Διεύθυνση: ΕΜΠ, Σχολή ΗΜΜΥ, Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15780 Ζωγράφου.,

Τηλ.:  +30 210 – 7721758  &  7724322

Email:

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: English (Αγγλικά)