Title Image

Blog

Λογοκρισία

Τεχνο-Προκλήσεις για τη Δημοκρατία: Βαρυσήμαντο Άρθρο

  |   Ελληνικό Campus, Μη κατηγοριοποιημένο

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη παρέμβαση με άρθρο του στο Wilfried Martens Centre for European Studies, ο Λέκτορας του ECI mag. Παναγιώτης Κακολύρης γράφει για την υπερβολική εξουσία επί της ελευθερίας του λόγου που έχουν αποκτήσει τα ψηφιακά κοινωνικά μέσα τύπου Twitter και Facebook. Καταδεικνύει πως από εταιρικές εφαρμογές αρχικά, έχουν εξελιχθεί, κατ’ αναλογία, σε μία ιδιότυπη Ψηφιακή Αρχαία Αγορά ή/και αυτό που ο Χάμπερμας θα αποκαλούσε «ψηφιακή δημόσια σφαίρα». Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα:

 

Το παράδειγμα της “παύσης” (από διάφορα Social Media) του μέχρι προσφάτως εν ενεργεία, Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο 2021, παραπέμπει, αναπόφευκτα σε σύγκριση των εξουσιών θεσμικών παραγόντων και ιδιωτικών υπερεθνικών οργανισμών. Μπορεί πολλοί να συμφωνούν με την κίνηση κατά του, υπότροπου σε κατάχρηση του Twitter, Τραμπ. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι «κανόνες» δεν εφαρμόζονται συστηματικά, ούτε ισότιμα σε όλους τους χρήστες αυτών των μέσων. Άλλωστε, όπως σημειώνουν πολλοί θεσμικοί ηγέτες, οι κανόνες που διέπουν αυτό το «δημόσιο αγαθό» χρειάζεται να είναι «διεθνές δίκαιο», και όχι η ανεπαρκής, αδιαφανής εταιρική αυτορρύθμιση που υπηρετεί τους μετόχους και τους εταιρικούς πελάτες.

 

Η ΕΕ, παρατηρεί ο mag. Κακολύρης, οφείλει, ως Οντότητα μερικών από τις παλαιότερες και πιο προηγμένες δημοκρατίες του κόσμου, να ηγηθεί του δημιουργικού διεθνούς διαλόγου. Να προβεί σε βήματα αλλαγής / βελτίωσης των κανονισμών και των υπηρεσιών στις ψηφιακές αγορές, ως πρόληψη και θεραπεία του παγκόσμιου προβλήματος της διαφύλαξης του «Αλγορίθμου της Δημοκρατίας μας».

 

Απολαύστε το άρθρο στην πηγή: Safeguarding the algorithm of democracy | Martens Centre.

 

Φωτογραφία Παναγιώτη Κακολύρη

Παναγιώτης Κακολύρης