Φοιτητές του ΕCI ‘Ζωντάνεψαν’ την Ακαδημία Πλάτωνος
Δίνοντας τέλος στις συνήθειες της Πανδημίας, οι φοιτητές της Κατεύθυνης ‘Ανθρωπιστική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες’ (HCNT) συναντήθηκαν στην περιώνυμη Ακαδημία για ένα πολύ διαφορετικό μάθημα από τον δρ. Μιχάλη Λεφαντζή (Διευθυντή αρχαιολογικών μελετών/επικ. της Πρώτης Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων), το οποίο ουδόλως επηρεάστηκε από την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας.
Η πρωτοβουλία αφορούσε όχι μόνο το μάθημα, αλλά και την περιήγηση στον χώρο και τη διανομή ρόλων για την προσομοίωση που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Επικοινωνία- Διαμεσολάβηση και Διαπραγμάτευση’ (Communication and Negotiation), που διδάσκει και εισηγείται ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. (δρ) Αρίσταρχος Γκρέκας.
Σε ένα μαγικό περιβάλλον, ανάμεσα σε ‘ομιλώντες λίθους’, κατά τους διδάσκοντες, ο δρ. Λεφαντζής τόνισε χαρακτηριστικά: «Εσείς αυτή τη στιγμή κάθεστε πάνω σε πέτρες. Οι λίθοι δε λένε ποτέ ψέματα. Πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορική διαδρομή της Ακαδημίας Πλάτωνος και να εξακριβώσουμε μέσα από τη μελέτη, πώς υπηρέτησε την εποχή της, το λόγο, τις ανάγκες της περιάγουσας ατμόσφαιρας […] για να κατανοήσουμε καλύτερα τη χρήση του χώρου».
Επίσης αναφέρθηκε στο νέο αρχιτεκτονικό εγχείρημα, στην ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος που επιχειρεί να αναδείξει την ιερότητα του χώρου, ενταγμένη σε ένα αστικό ελεύθερο χώρο για όλους, ένα χώρο πρασίνου. Με απόλυτο σεβασμό στο γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και το έμψυχο κεφάλαιο, τους πολίτες της Αθήνας και τους Επισκέπτες του πλανήτη, θέμα πάνω στο οποίο θα γίνει προσομοίωση της σχετικής διαβούλευσης, με ρόλους που περιλαμβάνουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Αθηναίων, τους κατοίκους της περιοχής και τους δημοσιογράφους που το παρακολουθούν.
Αξιοσημείωτη η παρέμβαση της κ. Κομποχόλη, που με τις σημαντικές επισημάνσεις της, ανέδειξε τη Φιλολογική προσέγγιση της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Όσο για τους φοιτητές, ο καθένας αποτύπωσε διαφορετικά στο μυαλό του αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία διδασκαλίας, αποκωδικοποιώντας μέσα από την δική του οπτική τις γνώσεις, αλλά και τα συναισθήματα που εισέπραξε. Μας είπαν χαρακτηριστικά:
Μπάμπης Λουκόπουλος: «Ευχαριστώ εκ βάθους τους δύο υπεύθυνους καθηγητές μας, τον Πατέρα δρ. Αρίσταρχο Γκρέκα και τον δρ. Μιχάλη Λεφαντζή για αυτή την πλούσια σε γνώση δράση του Σαββατοκύριακου. Ευχαριστώ από καρδιάς το ECI και τους Επικεφαλής του, για την άμεση ανταπόκριση στις οργανωτικές ανάγκες της κοινής πρωτοβουλίας που είχα με τον πατέρα Αρίσταρχο για το μάθημα της επικοινωνίας διαμεσολάβησης διαπραγμάτευσης . Καθώς και όλους τους συναδέλφους συσπουδαστές για τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό τους στην ιδέα-δράση μας ιστορικού, αρχαιολογικού και προπάντων επικοινωνιακού ενδιαφέροντος στον αρχαιολογικό χώρο – πάρκο αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θα φροντίσω να συμβάλλω ξανά και με όποιον τρόπο μπορώ στις δράσεις του ECI, με τις ιδέες, την εργασία και το πάθος μου, ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, ιστορικό και κατά προέκταση αρχαιολογικό τομέα… που συνδέονται άμεσα με τα ενδιαφέροντα και τις επαγγελματικές μου επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Θερμές ευχαριστίες σε όλους. Πέρα όμως και πάνω από όλα το πιο συγκινητικό ήταν η ανθρώπινη επαφή. Η ανταλλαγή πραγματικών βλεμμάτων, το να ακούμε τα πραγματικά λόγια, γέλια, επιφωνήματα των ανθρώπων που έχουμε τόσα κοινά. Τις πραγματικές αναπνοές. Έπαψε για λίγες ώρες να είναι ο καθένας και η καθεμία μας το ανθρωπάκι μέσα στο τετραγωνάκι. Και όλα αυτά στον ιστορικό χώρο του πρώτου πανεπιστημίου στον κόσμο!!! Αυτό κι αν ήταν συμβολικό και σημαδιακό!!!! Εις το επανιδείν τάχιστα…»
Γιούλια Συσάλοβα: «Χάρηκα πολύ που είδα επιτέλους τους παλιούς και καινούργιους φίλους! Βρεθήκαμε στο περιβάλλον που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά. Ο Siegfried Kracauer θα έλεγε ότι ζούσαμε τις στιγμές της “simultaneity of the non-simultaneous” (συνύπαρξης των φαινομένων που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές) και αυτή η συνύπαρξη με τα αρχαία στοιχεία είναι αυτό που πάντα με γοητεύει εδώ στην Ελλάδα… Ήταν συγκλονιστικό μετά από 1,5 χρόνο να βρεθούμε δια ζώσης και να δω τους παλιούς μου συναδέλφους, και να γνωρίσω τους καινούριους μου φίλους, που μέχρι πρότινος ήξερα μόνο από το παραθυράκι του zoom.»
Σίλια Πλεμμένου: «Η διδασκαλία ξαναζωντάνεψε στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου! Ευχαριστούμε το ECI για την εξαίρετη πρωτοβουλία, για τον πλούτο ερεθισμάτων και συναισθημάτων που μας χάρισε! Θα χαρώ πολύ να ξανασυμμετάσχω!» (Σ.Σ. Οι διδάσκοντες μας ‘έταξαν’ στη Φθινοπωρινή περίοδο, μάθημα στα ‘Παριλίσια’.)
Έλλη Μαραβέλια: «Μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία που πήρε το τμήμα για αυτή τη συνάντηση. Πέρα από τη διάλεξη που έγινε στο χώρο, που ήταν πραγματικά πολύ αξιόλογη και ευχαριστούμε πολύ τον δρ. Λεφαντζή για τη συμβολή του και φυσικά τον Πάτερ Αρίσταρχο Γκρέκα, αλλά ήταν πολύ ωραίο που βρεθήκαμε χωρίς τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας και περάσαμε αυτές της λίγες ώρες μαζί. Αυτό είναι το σημαντικό η ένωση!»
Lena Kyropoulos: «Έμαθα πράγματα που σε κανένα μουσείο του κόσμου και από κανέναν ξεναγό δε θα μπορούσα να πληροφορηθώ. Η εμπεριστατωμένη γνώση, αλλά και η εμπειρία ζωής είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το βαθμό διαπερατότητας της «γνωστικής μεμβράνης». Τόσο ο δρ. Λεφαντζής, ο Π. Αρίσταρχος, αλλά και η Δρ. Κομποχόλη τη διαπέρασαν με απόλυτη επιτυχία και σεβασμό. Μας μετέφεραν πολύτιμες γνώσεις και βιώματα. Όσον αφορά στην από κοντά γνωριμία με τους συναδέλφους μου αξιολόγησα ακόμη μία φορά το ανθρώπινο ισοδύναμο. Είμαστε άκρως κοινωνικά όντα. Το χαμόγελο, η βλεμματική επαφή είναι τόσο διαφορετικά από κοντά!»
Ας σημειωθεί πως το Μάθημα δεν εξαντλείται στα ‘ζωντανά’ δρώμενα. Το εργαστήριο της Διαμεσολάβησης συνεχίζεται, με τους ρόλους που ανατέθηκαν, σε ένα ‘εσωτερικό’ οπτικοακουστικό Debate, όπου βάσει σεναρίου οι φοιτητές θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν / αναδείξουν τα σύνθετα θέματα που προκύπτουν από την ύπαρξη και την διαχείριση ενός παγκοσμίου κύρους επισκέψιμου χώρου, εντός του Αστικού Ιστού.