Title Image

Blog

“FrontPage” – Εικαστικό Project από το ECI, 7-11 Ιουνίου 2023 @ «Μελίνα Μερκούρη»

  |   Ελληνικό Campus

This post is also available in: English (Αγγλικά)

 

Το νέο, καινοτόμο εικαστικό project του Ινστιτούτου, με τίτλο “FrontPage” και κεντρικό μήνυμα: «Η Τέχνη των Ειδήσεων» πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2023.

 

Πρόκειται για εικαστική έκθεση αλλά και δημοσιογραφική «παρέμβαση», γύρω από την κεντρική ιδέα της «πρώτης σελίδας», της «πρώτης είδησης», σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα. Καλλιτεχνικός / δυναμικός στόχος, η αλληλεπίδραση και η συνεργασία δημιουργών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών, όσο κι από αυτόν της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας ευρύτερα.

 

Την ευθύνη της διοργάνωσης φέρει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) και την ανοικτή εικαστική ομάδα “AxionArt” και σε συνέργεια με το Video Art Festival «Mηδέν», ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι το CultureNow.gr και η Μηχανή του Χρόνου.

 

Υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, το Ίδρυμα Μπότση και ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Donau–Universitat Krems (DUK), στην Έδρα του οποίου (Βιέννη) θα υλοποιηθεί το δεύτερο σκέλος της πρωτοβουλίας, με καλλιτέχνες και επικοινωνητές από Ελλάδα και Κεντρική Ευρώπη. 

 

Οι δημιουργοί εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων (και όχι μόνο) που οι ίδιοι θα επιλέξουν καθώς και από εξέχουσες ειδήσεις που προέρχονται από τα Μ.Μ.Ε., τον διεθνή και ελληνικό έντυπο, οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα «πρωτοσέλιδα» αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους.

 

Τα θέματα που αναπτύσσονται έχουν αναφορική και εννοιολογική προσέγγιση όσον αφορά στη μετάδοση του μηνύματος, στην είδηση ως έννοια (performance), στη γραφή, στο κείμενο, στις λέξεις.

 

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναπτύσσεται στους πέντε βασικούς άξονες: Επικαιρότητα – Επικοινωνία – Εικόνα – Λόγος – Μνήμη και θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση «λόγου» ή πολυμέσων από δημοσιογράφους και επικοινωνητές από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν και παράλληλες δραστηριότητες: Video art προβολές, performances, συνεντεύξεις προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης, διαλέξεις και παρουσιάσεις ερευνητικού έργου, δράσεων στο διαδίκτυο και τα social media. 

 

Τα έργα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σε ειδική σελίδα, καθώς και στον ιστότοπο του “Axionart” και του ΕCI.

 

Η έκθεση στην Αθήνα θα αποτελέσει τον προπομπό για το επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας, που αφορά στη συμμετοχή Δημιουργών και Επικοινωνητών από την Κεντρική Ευρώπη, ως άνω, και θα φιλοξενηθεί στην Βιέννη, το 2024.

 

Συμμετέχουν οι Εικαστικοί: Αντζουλάτος Κωνσταντίνος, Αργυροηλιοπούλου Αννίτα, Βούσουρας Ανδρέας, Γκούζια Βάλια, Δάμα Γρηγορία, Δαββέτας Δημοσθένης, Δερμάτης Χαράλαμπος, Ζαχαρή Νίκη, Ζούνη Ελένη, Ζουρούδη Στεφανία, Κασσιμάτη Πωλίνα, Καστρινάκης Αντώνης, Κορομπίλη Μαρία, Lakah Paula, Λαμπρινός Νίκος, Μαραγκάκη Εύα, Μαρίνης Νίκος, Παγώνη Ειρήνη, Παναγόπουλος Αντώνιος, Περικλέους Βίκυ, Ποδιάς Νίκος, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σάββα Αντρέας, Σηφάκη Μαρία, Σπανουδάκη Αννέτα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Τριανταφύλλου Τάσσος, Τσαγκάρης Πάνος, Τσώλης Κώστας, Xατζηγιώση Κλεοπάτρα, Χανιώτη Δήμητρα

 

Φωτογράφοι – Photo reporters: Γκουλιεμάκη Λουίζα, Kολλεσίδης Γιάννης, Κουρή Μάρω, Μπίρης Τάσος, Μπονάτσου Τίτα 

 

Video artists: Jack Williams, Jody Zellen, Guli Silberstein, Chris Tigra, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, John O’Hare & Tom Phipps, Rodrigo Amarante Guerreiro Gomes, Pamela Falkenberg & Jack Cochran (Outlier Moving Pictures), Katina Bitsicas, Γιασεμή Ράπτη, Mikołaj Sobczak, Sandra Araujo, Γιούλα Παπαδοπούλου, Pablo-Martín Córdoba, Bruno Pavić, Kuesti Fraun & Andreas Uehlein (performer), Νίκη Καποκάκη, Μάρθα Τσιάρα.

 

Η είσοδος στη έκθεση είναι Ελεύθερη. 

 

Κέντρο Πολιτισμού «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» – Ηρακλειδών 66, 118 51 Αθήνα, 1oς όροφος 

 

Ώρες λειτουργίας

  • Εγκαίνια, Τετάρτη 7/6/2023: 16:00 – 22:00
  • Πέμπτη – Παρασκευή: 11:00 π.μ. – 19:00
  • Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 15:00