Title Image

Blog

ECI / Εθνική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης

  |   Ελληνικό Campus

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής PSSN του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας  / επικεφαλής της Κατεύθυνσης «Ψυχολογία και Κοινωνικά Δίκτυα», Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, συστήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.  

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης είναι, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ), Τακτικό Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Επισκέπτης Καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με γνωστικό αντικείμενο την «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή κοινωνική έρευνα και την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα World Internet Project–Greece, που εστιάζει στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα και έχει διδάξει σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής ορίστηκε ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ενώ μέλος της είναι και ο Δρ. Τίμος Σελλής ∙και οι δύο μέλη της επιστημονικής ομάδας του έργου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», μονάδας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», που είναι εκ των καταστατικών εταίρων του ECI – Εuropean Communication Institute.

 

 

Ο εκθετικός ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας για τις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της τεχνολογίας ΤΝ θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας.

 

Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

 

Θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.

 

Τέλος, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υποδείξει τρόπους ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ. 

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: English (Αγγλικά)