Δύο σπουδαίοι Aναλυτές Επικοινωνίας καλεσμένοι του ECI
Δύο σπουδαίοι Aναλυτές Επικοινωνίας καλεσμένοι του ECI
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην πρόσφατη εκπαιδευτική περίοδο, τον marketing director της εταιρείας Enso-digital Ltd και μέλος της εταιρείας Worshipful Company of Marketors του City του Λονδίνου, κ. Νικόλαο Κόκκινο, καθώς και τον επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνίας CampaignLab -με έδρα τις Βρυξέλλες- κ.Jerry Zagoritis.
Και οι δύο, ως άριστοι γνώστες των θεμάτων γύρω από το digital marketing και brand building, προσέφεραν την εμπειρία τους στους φοιτητές του ECI, o καθένας από το δικό του μετερίζι.
Ειδικότερα, ο πρώτος εισηγητής της ημέρας, ο κ. Zagoritis, αναφέρθηκε στη στρατηγική διαδικασία και στις τακτικές του πολιτικού πολέμου (war gaming), με παραδείγματα από δικά του συγκεκριμένα projects σε Ευρώπη και Αφρική, αλλά και βάσει των έργων που υλοποιεί τώρα, ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Στο πλαίσιο των “war gaming rules”, υπογράμμισε τη σημασία του σωστού χρονισμού (timing), του οποίου πρέπει να γίνεται χρήση όταν απαντά ένας πολιτικός στον αντίπαλό του, αναφερόμενος παράλληλα στις τακτικές “επικοινωνιακής” διαχείρισης και απόκρισης των “πολιτικών επιθέσεων- συγκρούσεων” (war room applied policies).
Ο κ. Κόκκινος, εν συνεχεία, ως ειδικός σε θέματα social media, content optimization και brand- building, έδωσε μια διάλεξη σχετικά με την καινοτομία (innovation), τη δημιουργικότητα (creativity) και τις βέλτιστες πρακτικές (established practice) για το λεγόμενο “χτίσιμο του προφίλ” (brand building) μιας start-up επιχείρησης, αναφερόμενος στη λεγόμενη “καμπύλη τoυ ενστερνισμού” (adoption curve). Σύμφωνα με τον ίδιο, η καινοτομία είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης των ιδεών με τη δημιουργικότητα, και υπόκειται (και) στο παρακάτω αξίωμα.
Πολλοί τη συγχέουν μόνον με μια καλή ιδέα ή μια έντονη επιχειρηματική επιθυμία. Όμως η καινοτομία απαιτεί την ‘ορθή’ ομάδα που θα την υλοποιήσει και τους απαραίτητους πόρους (χρηματοδότηση, επιχειρηματικό περιβάλλον κλπ).
..Ως συμπέρασμα, η καινοτομία απαιτεί συγκεκριμένη μεθοδολογία, αναφύεται σε ένα καθορισμένο πλαίσιο και δεν είναι τυχαίο γεγονός.