Title Image

Blog

Eρευνα Δεοντολογίας του ECI υιοθετείται από την ΕΝΕΔ

  |   Ελληνικό Campus, Μη κατηγοριοποιημένο, Πρωτοβουλίες

Επί 14 μήνες, 12μελής ομάδα ερευνητών  του Εuropean Communication Institute μελέτησε, συνέκρινε και ανέπτυξε τις καλές πρακτικές, την διεθνή εμπειρία και την ακαδημαϊκή γνώση σε σχέση με τους κανόνες που διέπουν την Ποιοτική Δημοσιογραφία στους Ψηφιακούς Καιρούς, συνθέτοντας μία μελέτη που με πρωτοβουλία της η ΕΝΕΔ παρουσιάζει στην κοινωνία και τα συνιστώντα μέρη της αγοράς Επικοινωνίας. Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ) έχεο ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας αλλά και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών.

Το σημαντικό αυτό έργο εκπονήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας ( ECI – European Communication Institute) και συμμετείχαν στην υλοποίησή της τα συνιστώντα μέρη του Ινστιτούτου υπό την καθοδήγηση του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αθηνά’ ( Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας), και του Κέντρου Διεθνούς Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου “Donau Universität Krems” της Αυστρίας

Για το πόνημα συνεργάστηκαν αλφαβητικώς οι δημοσιογράφοι / κοινωνικοί επιστήμονες Ναταλία Ανδρικοπούλου, Παρασκευή Βονάτσου, Μαρία Νίκη Γεωργαντά, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Γιώργος Κόκκαλης, Μαρία Κωφίδου, Νίκος Λουπάκης, Άννα Ομηρίδου, Δήμητρα Τζαγαδούρα, με τον συντονισμό των συναδέλφων τους Νικολέτας Νάκου, Χρήστου Παναγόπουλου και Γιάννη Χελιώτη, υπό την επίβλεψη του Βασίλη Βασιλόπουλου, διδάσκοντος στο ΠΜΣ QJNT και συγγραφέα της έκδοσης του Quality Assurance Lab του ECI / Εκδόσεις ‘Ταξιδευτής’, “Πρότυπα Ποιότητας στα ΜΜΕ – Έχουν Νόημα;”

Ο θετικός αποήχος της πρωτοβουλίας έχει ήδη ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα, ενώ η ΕΝΕΔ ετοιμάζει τόσο την μαζική εκτύπωση των Κωδίκων, όσο και την αγγλόγλωσση μετάφρασή τους. Στην ειδική ημερίδα που υλοποιήθηκε για την επίσημα παρουσίαση του Κώδικα, συμμετείχαν και παρουσίασαν την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ κ. Δημήτρης Μάρης, οι κ.κ. Tom Law, εκπροσωπώντας το Ethical Journalism Network, ο κ. Γ. Γκιόκας εκ μέρους του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού φορέα PCCW,  ο κ. Λ. Κρέτσος υπό την ιδιότητά του ως Γ.Γ. Ενημέρωσης, ο B. Βασιλόπουλος, ως επικεφαλής της ομάδας έργου, και ο καθ. Γιάννης Ιωαννίδης, ως Πρόεδρος του ARC (Athena Research Center) και μέλος της Διοικούσης του Εuropean Communication Institute.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος τησ ΕΝΕΔ, “Αποτελεί κοινή πεποίθηση του Δ.Σ. της ΕΝ.Ε.Δ και των μελών της, ότι η υιοθέτηση κι η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τα ελληνικά ενημερωτικά sites, θα αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του παραγόμενου και διακινούμενου περιεχομένου και θα βοηθήσει στη διάχυση των ωφελημάτων και εκτός των μελών της ένωσης, επιτρέποντας στο σύνολο της ελληνικής αγοράς να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να προσφέρει στο ευρύ κοινό πρόσβαση σε ποιοτικό και αξιόπιστο περιεχόμενο”.