Σύμπλευση ECI- Μύρτιδος
Tο ECI, υπηρετώντας τον στόχο του για την προώθηση της Παιδευμένης Πολιτειότητας μέσα από την κοινή πλεύση Τεχνολογίας και Πολιτισμού, με χαρά ανακοινώνει την συνεργασία του με την “Μύρτιδα”.
Η Μύρτις, αποτελούμενη από εξαιρετικούς έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον πανεπιστημιακό δάσκαλο και Ερευνητή κο Μανώλη Παπαγρηγοράκη, κάνει πράξη την ιδέα πως η Τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει τον Πολιτισμό αλλά και να εξοικειώσει μεγάλες ομάδες πολιτών με την Ιστορία μας, προσδίδοντάς της ‘Πρόσωπο’, αισθητική και απτή υπόσταση.
Ποιά είναι η Μύρτις;
Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ, για την κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.
Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, χρονολογήθηκε δε με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.
Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε και το κρανίο ενός 11χρονου κοριτσιού, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις. Το κρανίο του κοριτσιού αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε ομαδική ταφή θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που ξέσπασε στην αυγή του Πελοποννησιακού πολέμου, αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό και σκοτώνοντας – μεταξύ άλλων – τον στρατηγό Περικλή.
Το κρανίο διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος, γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου -με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους- και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, απ’ όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.
Ύστερα από 2500 χρόνια η Μύρτις ζωντάνεψε ξανά…
Έτσι ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Περισσότερες πληροφορίες για την Μύρτιδα μπορείτε να βρείτε εδώ.
To ΕCI συμπαρίσταται σε αυτό το σημαντικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Έργο, παρακολουθεί την εξέλιξή του και το ‘θεραπεύει’ σαν ένα ακόμα στοιχεία της Κοινής Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, που μας καθορίζει ως Ενιαία Ευρώπη των Πολιτών.