ECI Master Degrees: Δυναμική εκκίνηση για τα ΠΜΣ Επικοινωνίας και Αναδυόμενων Τεχνολογιών
Χαμόγελα, σημειώσεις, ερωτήσεις και ..socializing ξεχώρισαν από τα στιγμιότυπα του Module Ιανουαρίου για τους φοιτητές των ΠΜΣ του ECI, με την παρουσία σημαντικών εκπαιδευτών και προσωπικοτήτων της Ελληνικής κοινωνίας..
..Με ένα ζεστό «Καλη Αφετηρία» υποδέχτηκαν τους βετείς και ‘νέους’, οι ιθύνοντες των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων. Παραλλήλως εκκίνησε το Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για τους πτυχιούχους (+ επί πτυχίω) του Ινστιτούτου, ένας θεσμός μοναδικός για τα Ελληνικά πανεπιστημιακά δρώμενα, που το Ινστιτούτο υλοποιεί ήδη στην Αθήνα και στην Βιέννη.
Σε αυτή τη πρώτη Εντατική Περίοδο (μαθήματα – εργαστήρια) εντάχθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες διαλέξεις σε σχέση με σημαντικά διεπιστημονικά ζητήματα, αλλά και εφαρμοσμένα θέματα για τις τρεις κατευθύνσεις του Ινστιτούτου (Quality Journalism & New Technologies., Content Marketing & Communication Strategy, Humanistic Communication & New Technologies M.A. ).
Ο διδάσκων και δημοσιογράφος κ. Τάσος Οικονόμου ξεκίνησε μια σειρά εργαστηρίων για την καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή αρχών του “Digital Storytelling”. O δρ Χαράλαμπος Τσέκερης, διακεκριμένος ερευνητής κοινωνικών επιστημών, εισήγαγε τους φοιτητές στην Επιστήμη της Συμπεριφοράς (Social Behavior), όπου θα αναλυθούν βασικοί όροι και έννοιες από επιστημονικά πεδία εφαπτόμενα της Επικοινωνίας.
Επίσης, στο Διεπιστημονικό σκέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές διαλέξεις.Πρώτον, το συνεχιζόμενο μάθημα του δρ Γιώργου Καμπουράκη (Communication Science – που επιδιώκει με όρους Φυσικής την καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών Επικοινωνιακών Αρχών και -δεύτερον- το Εργαστήριο του ηθοποιού και καθηγητή Δραματουργίας, κ. Πάρι Κατσίβελου. Πρόκειται για μία πειραματική προσέγγιση στην αγωγή του λόγου και της ποιοτικής επικοινωνίας, με μοχλό βασικές αρχές που εφαρμόζονται στο χώρο του θεάτρου. Το Εργαστήριο «Theatrics for Communicators», προσφέρεται στα ΠΜΣ του Ινστιτούτου από το 2007 και αποτελεί μία από τις ‘αγαπημένες ενότητες’ των φοιτητών του.
Στα μαθήματα κατεύθυνσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να “γνωρίσουν” μια σειρά βασικών αντικειμένων που απασχολούν την Ποιοτική Δημοσιογραφία, τη Δημιουργία Περιεχομένου και την Ανθρωπιστική Επικοινωνία. Ειδικότερα, στο τμήμα «Quality Journalism and New Technologies», οι διδάσκοντες και δημοσιογράφοι Ανδρέας Παναγόπουλος και Άκης Τάτσης ξεκίνησαν τα μαθήματα “Δημιουργία Περιεχομένου” και “Digital Newsroom”, αντιστοίχως, που εξοικειώνουν την εκπαιδευτική ομάδα με την Εφαρμοσμένη Ψηφιακή Δημοσιογραφία.
Στη κατεύθυνση “Content Marketing & Communication Strategy” οι Κωνσταντίνος Αναγνωστέλος (Οικονομολόγος – Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων σε ειδικότητες Marketing /Διεθνούς Εμπορίου/Διοίκησης Επιχειρήσεων) και Μιχάλης Παρεδράκος (Strategic Planner) ξεκίνησαν μια σειρά εργαστηρίων γύρω από τη Ψηφιακή Προώθηση Περιεχομένου και την Στρατηγική Επικοινωνίας – Διαφήμισης, αντιστοίχως.
Στη κατεύθυνση “Humanistic Communication & New Technologies”, οι φοιτητές με την καθοδήγηση των εκλεκτών δρ. Γιώργο Μανωλάκο και δρ Αρίσταρχο Γκρέκα, ξεκίνησαν το “ταξίδι” τους στον νέο τομέα σπουδών, που αποτελεί την πιο εφαρμοσμένη, πλατιά και διεπιστημονική προσέγγιση, κοινών κοινωνικών αναγκών (..και μάλιστα με όρους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).σε σχέση με τα υπόλοιπα υποπεδία της Επιστήμης της Επικοινωνίας.
Στην ίδια εντατική περίοδο μαθημάτων, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια σειρά “καλεσμένων” καθηγητών. Ειδικότερα όλες οι κατευθύνσεις είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη του Eπικεφαλής Προστασίας Δεδομένων (DPO – Digital Protection Officer) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπ. δρ. Θανάση Κοσμόπουλου, ο οποίος ανέλυσε τον “υβριδικό πόλεμο” μέσω της απο / παραπληροφόρησης και την ανάγκη κατανόησης των βασικών τεχνολογικών προκλήσεων.
Στην διάρκεια των μαθημάτων, δεν έλειψαν τα ..απρόοπτα. Δύο (τουλάχιστον) από αυτά, αφορούσαν ένα Θεατρικό Happening που ερμήνευσε ο δημιουργός αλλά και φοιτητής του Ινστιτούτου Μπάμπης Λουκόπουλος, σε κείμενο/σκηνοθεσία Γιώργου Μανωλάκου, εν μέσω της “Ηλικιακής Γήρανσης των Ανθρωπιστικών Αξιών”) ύλης του μαθήματος.. και..
…Το εργαστήριο αναπνοής / ορθοφωνίας του κ. Κατσίβελου, που “απαίτησε” από τους φοιτητές πολύωρη ορθοστασία και ..πειθαρχία στα κελεύσματα του Επικεφαλής της Ομάδας, ώστε να αποκτήσουν συνείδηση / αυτοέλεγχο σε σχέση με την χρήση οργάνων του σώματος που σχετίζονται με την Εκφορά Λόγου.
Στο αμιγώς ακαδημαϊκό μέρος, συνέβαλαν τα μέγιστα δύο ξεχωριστές παρουσίες, στα μαθήματα του Προγράμματος Humanistic Communication:
H μία ήταν η ομιλία και ο διάλογος με τους φοιτητές, της κας Κωνσταντίνας Γέρου (Διευθύντρια Ψυχιατρείου Φυλακών Κορυδαλλού) και η άλλη ήταν η παραγωγική συμβολή στο μάθημα και την επακόλουθη συζήτηση του Καρδιοχειρουργού και Επιμελητή της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, δρ Στέφανου Καλκαντζή ) πάνω σε ζητήματα απτόμενα της Ιατρικής Επικοινωνίας.