Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών: Προβολή “Ένας έφηβος στην Κατοχή ” – υπό την αιγίδα του ECI
Ένας νέος σινεφίλ θεσμός “ανοίγει” τα φτερά του κάνοντας πιο πλούσια την πολιτιστική ατζέντα της Αθήνας. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς «Στιγμές Αλήθειας», είναι εδώ, δίνοντας “νέα πνοή” στην ελληνική και διεθνή κινηματογραφική κοινότητα.
Με αυτό τον τρόπο, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους έλληνες ντοκιμαντερίστες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος», στέγη της ΕΕΣ, επί της οδού Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη (DCP) αίθουσα προβολών της Εταιρείας, με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό του ύφους του ελληνικού ντοκιμαντέρ σήμερα αλλά και των θεματικών που απασχολούν τους σύγχρονους ντοκιμαντερίστες: το προσφυγικό και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των καιρών μας μοιάζει να κυριαρχεί θεματικά, αλλά θα προβληθούν και ταινίες για τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, για ρακοσυλλέκτες, για χορευτές με αναπηρία και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, για τα βασανιστήρια επί Χούντας (μέσα από τη μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση), τους αγνοούμενους της Κύπρου, τα εγκλήματα των ναζί, την ΕΑΜική Αντίσταση. Αλλά και ντοκιμαντέρ για ξεχωριστούς έρωτες επί Κατοχής, για υπεραιωνόβιες γιαγιάδες στην Ευρυτανία, τρυφερούς παππούδες στην Ηπειρο, υπερήλικα ζευγάρια στην Ικαρία, ξεχωριστούς βοσκούς που τραγουδάνε–ακόμα και για Αμοργιανούς που προβλέπουν τον καιρό.
Θα προβληθούν είκοσι δύο ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων και η ταινία του Επιστημονικού Συνεργάτη του Ινστιτούτου για θέματα Δημιουργικής Αφήγησης, Νίκου Ζάππα «Ένας έφηβος στην Κατοχή».
Λίγα Λόγια για την ταινία “Ένας έφηβος στην Κατοχή”
Η περίοδος της κατοχής στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας. Η τριπλή κατοχή της ελληνικής επικράτειας, από τις δυνάµεις του άξονα, φέρνει στην επιφάνεια παλαιές αντιπαλότητες, στρατιωτικές και πολιτικές συγκρούσεις, καθώς και την ευκαιρία ξεκαθαρίσµατος παλαιών αλλά και νέων λογαριασµών.
Έκτοτε, έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την κατοχή και, παρά τη χρονική απόσταση από τα γεγονότα, συνεχίζουν να πυροδοτούν οξύτατες αντιπαραθέσεις.
.
Ο Επαµεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, έχοντας το προνόµιο να είναι γιός του στρατηγού Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου, αξιωµατικού µε σηµαντικές πολεµικές νίκες από τη γραµµή του µετώπου, και εκπρόσωπο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου, βιώνει ως έφηβος την εποποιία των πολέµων µε την Ιταλία και τη Γερµανία,το διπλωµατικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της εποχής, ενώσυµµετέχει στην Εθνική Αντίσταση, ως µέλος των αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΝ και ΡΑΝ.
60 χρόνια µετά, ο Επαµεινώνδας Σπηλιωτόπουλος θα επιστρατεύσει τις αναµνήσεις του από την περίοδο αυτή, για να γράψει ένα βιβλίο , µετίτλο “Ένας έφηβος στην κατοχή.”
Λίγα Λόγια για τον σκηνοθέτη Νίκο Ζάππα
O Νίκος Ζάππας είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και δημοσιογράφος.
Γεννήθηκε στις Η.Π.Α., το 1970 και ήρθε στην Ελλάδα το 1979. Έκανε σπουδές κινηματογράφου στο UCLA (California Los Angeles) ενώ παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν ως ανταποκριτής του Sky 100,4. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων “4 τραγωδίες μικρού μήκους – Guy de Maupassant” Βετον 7 / 2009 – “Faust – 5η Πράξη” Θέατρο Δίπυλλον / 2005. Έχει υπογράψει το Video Art Direction για πολλές θεατρικές παραστάσεις, κινούμενα σχέδια για τηλεόραση, ντοκιμαντερ, ταινίες μικρού μήκους, μια με 16mm Film “Amore Verite” 1994 .Τελευταίες του ταινίες μεγάλου μήκους τα ντοκιμαντέρ “The Greek Tale” 2019 & “Ένας έφηβος στην κατοχή” 2020. Έχει παρουσιάσει 5 ατομικές εκθέσεις εικαστικής τέχνης, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Σήμερα συνεργάζεται ως σκηνοθέτης και παραγωγός για την κρατική τηλεόραση ενώ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής “Pointer Pictures”. Αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα SL Press και διευθύνει τον ιντερνετικό σταθμό Athens Jazz Radio.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ