Title Image

Blog

ECI – Πολιτισμός – Τράπεζα της Ελλάδος

  |   Ελληνικό Campus, Μη κατηγοριοποιημένο, Πρωτοβουλίες

 

Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος η έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», παρουσία στελεχών του E.C.I, το οποίο λειτουργεί ως Υποστηρικτής του εν λόγω Έργου.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση συλλεκτικού νομίσματος για το 11χρονο κορίτσι του 430 π.Χ.,  που αναβίωσε από την επιστημονική ομάδα του Μανώλη Παπαγρηγοράκη, στο πλαίσιο του Νομισματικού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

 

Την έκθεση προλόγισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία της Μύρτιδος και στην επιστημονική προσπάθεια για την ανάπλαση του προσώπου της από την παραπάνω ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 Ο κ. Στουρνάρας εξήρε τη συμβολή της Μύρτιδος στην προσπάθεια του ΟΗΕ να αναδείξει τις ολέθριες συνέπειες που έχουν για τα παιδιά οι πόλεμοι, η φτώχεια και οι ασθένειες και τόνισε ότι με την έκδοση του νομίσματος «θέλουμε να στηρίξουμε το συγκεκριμένο μήνυμα που επιδιώκει να στείλει στον κόσμο αυτή η αναπλασμένη μορφή ενός κοριτσιού που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ.», για να προσθέσει ότι «με όχημα τόσο το νόμισμα όσο και το Μουσείο μας, ευελπιστούμε να φτάσει αυτό το μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό». «Υπάρχει άραγε καλύτερη απόδειξη αυτού που ονομάζουμε κοινωνική ευθύνη από το να αγγίξουμε τη σκέψη ενός παιδιού, να του μεταδώσουμε πανανθρώπινες αξίες και να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τον αρχαίο μας πολιτισμό;» αναρωτήθηκε και κατέληξε με την ευχή «η έκθεση να κάνει ακόμη πιο γνωστή τη Μύρτιδα και να ακούσουν το μήνυμά της ακόμα περισσότεροι επισκέπτες». 

 

 

Στην ομιλία του ο επικεφαλής ακαδημαϊκός Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αναφέρθηκε στην πορεία της Μύρτιδος από τις ανασκαφές τις προσπάθειες ανάπλασης του προσώπου της,την πρώτη παρουσίασή της, τον Απρίλιο του 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης, μέχρι σήμερα καθώς και για το μήνυμα που στέλνει σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο καλλιτέχνης του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος σχεδίασε το συλλεκτικό νόμισμα. Ο κ. Σταματόπουλος περιέγραψε τον τρόπο δημιουργίας του ασημένιου νομίσματος και αναφέρθηκε στα στοιχεία που τον ενέπνευσαν για να αποτυπώσει το πρόσωπο της Μύρτιδος πάνω στο ευγενές μέταλλο.

 

Περισσότερα για την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Με την έκθεση προβάλλεται ένα σημαντικό διεπιστημονικό επίτευγμα: το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., στο Λοιμό των Αθηνών. Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζεται υλικό που προέρχεται από την παραγωγή του αναμνηστικού νομίσματος για τη Μύρτιδα.

 

Η έκθεση συνδυάζει τη μετάβαση της ιστορίας του νομίσματος από την εποχή της Μύρτιδος, το 430 π.Χ., μέχρι σήμερα και πλαισιώνεται από μουσειο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας μίας ώρας, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, κατά το οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της μικρής Αθηναίας, αναζητείται η ιστορική εξέλιξη των τρόπων συναλλαγής και περιγράφεται η δημιουργία νομισμάτων στην αρχαιότητα.

 

Η Μύρτις αποτελεί Τεχνο – Πολιτιστική /  Επιστημονική πρωτοβουλία, με Παραστάτη το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI). 

 

Το ΕCI έχει αναλάβει τον συντονισμό ομάδας Φορέων και διανοούμενων – ανθρώπων του πνεύματος, που προτείνει την Μύρτιδα ως Πρέσβειρα Διαρκείας του Ελληνικού Πολιτισμού κατα την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ινστιτούτο, παράλληλα, ερευνά τους τεχνολογικούς τρόπους επαύξησης αυτής της σημαντικής υλοποίησης.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση, μπορείτε να βρείτε εδώ