Η Μύρτις έγινε Ευρώ, στο Βερολίνο
Η Μύρτις το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην Αθήνα πριν από 2.400 χρόνια ( 230 π.Χ.) αφού επισκέφτηκε τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, ταξιδεύει για μια ακόμα φορά στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά στην Γερμανία, στα πλαίσια του World Money Fair, που υλοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο.
H Mύρτις (το ομώνυμο τεχνολογικό έργο προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού υλοποείται με την υποστήριξη του E.C.I) πέθανε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας, από επιδημία τυφοειδούς πυρετού. Η εικόνα της, η οποία αναπλάστηκε από την ομάδα του καθηγητή, Μανώλη Παπαγρηγοράκη θα φιλοξενείται στα νέα ευρωνομίσματα, όπως έγινε γνωστό από την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα πλαίσια του World Money Fair.
“Είναι μεγάλη τιμή για την Τράπεζα της Ελλάδος να συμμετέχει μια ακόμα φορά στο γνωστότερο χρηματικό θεσμό που υπάρχει, μετά από τόσα χρόνια απουσίας”, αναφέρει σε σημείωμά του ο υπεύθυνος του ελληνικού νομισματοκοπείου, κ. Τιμολέων Καρακούσης.
Σε αυτήν ακριβώς την κομβικής σημασίας συμμετοχή, η ελληνική πλευρά εμπνεύστηκε από την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, δίνοντας έμφαση σε σημαντικά γεγονότα, τα οποία έμελλε να αλλάξουν το ρου του ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού. Οι αναφορές στην μάχη των Θερμοπυλών, στην ναυμαχία της Σαλαμίνας προσπαθούν να αναδείξουν την σημαντικότητα του ελληνικού πολιτισμού, μιας και η νίκη των προγόνων μας επί των Περσών, ήταν καταλυτική, μιας και έδωσε την ευκαιρία ανάπτυξης και άνθησης της φιλοσοφίας και του τρόπου σκέψης, βάσει του οποίου αναπτύχθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός.
Από αυτή την αναφορά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η Μύρτιδα, η ιστορία της οποίας έως σήμερα απασχολεί την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα. Η Μύρτις απευθύνεται σε όλους τους νέους και νέες, τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος προσκαλεί να έρθουν σε επαφή με μια συνομήλική τους νέα, που είχε την ατυχία να πεθάνει χωρίς άλλα “τύχη” να ταξιδέψει μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια στον κόσμο.
Η Μύρτις αποτελεί Τεχνο – Πολιτιστική / Επιστημονική πρωτοβουλία, με Παραστάτη το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI).